Skip to content

FAQ

Wat houdt volledige verzorging bij jullie in?

Je hebt geen mest- of voerbeurten. Er wordt voor je uitgemest, de paarden krijgen onbeperkt hooi op droge ondergrond en een ruime inloopstal met bodembedekking. De ene groep komt daarnaast onbeperkt op gras en de andere groep komt op een droge zandtrack zonder gras. Natuurlijk wordt er ook voor gezorgd dat er altijd water is, ook bij vorst.

Wat is het verschil tussen pakket A en pakket B?

Bij pakket A wordt je paard naast volledige verzorging (zie boven) één keer per dag uit de groep gehaald om door jou aangeleverd voer naar keuze, zoals een vitaminebrok, bij te voeren. Dit is inclusief één extra handeling tijdens het voeren, zoals deken op of af, vliegenmasker om of af, geven medicijn. Pakket B bestaat uit volledige verzorging (zie boven).

Hoe groot zijn de inloopstallen?

Er is ongeveer 15-17 m2 ruimte per paard in de inloop- en schuilstallen.

Welke bodembedekking is er in de stallen?

We maken gebruik van het principe van de eco-stal: een mengsel van verschillende soorten bodembedekking (momenteel vlas en gehakseld koolzaadstro), gecombineerd met effectieve micro-organismen, gesteentemeel en kleinmineralen om de urine te absorberen en bewerken. Dagelijks wordt mest verwijderd. Dit geeft een dikke en warme laag zonder ammoniakgeur, waar de paarden graag op liggen.

Welke manieren van huisvesting zijn er bij jullie?

Er zijn twee groepen, met elk een ander systeem van huisvesting. Je kan kiezen welke groep je het meest geschikt vindt voor jouw paard. In de ene groep komen de paarden niet op gras, maar zijn ze gehuisvest op een track volgens het equi-habitat-principe, net als bij een paddock paradise. In de andere groep worden de paarden gehuisvest volgens het equicentral-systeem en hebben ze altijd toegang tot gras.

Wat is het equicentralsysteem?

In het equicentral-systeem is er een ‘home range’ waar hooi, water, schuil- en ligplekken zijn. Vanuit daar hebben de paarden altijd toegang tot gras, waarbij de weides in rotatie worden opgengesteld. 

Welke ondergrond heeft het leefgebied van de paarden?

De track is gemaakt van zand (dus niet aarde) en is watersturend richting de poelen aangelegd. Daardoor blijft de track ook in de winter en bij veel regen droog. Ook bij de groep waarbij de paarden 24/7 op gras staan is de home range watersturend richting de poel van de home range aangelegd. 

Wat voor hooi hebben jullie?

We voeren hooi, geen voordroog, dus het is onverpakt. We kopen het hooi in op basis van analyses. We hebben hooi met zo min mogelijk suiker, in ieder geval onder de 10% en sommige soorten nog minder. 

Hoe wordt het hooi gevoerd?

Uit hooihuisjes (hooiruiven met dakje) en bakken, op voerpleinen met droge ondergrond. We maken twee keer zo veel voerplaatsen als dat er paarden zijn. Op die manier kunnen de paarden bij elkaar in de buurt eten, maar toch apart van elkaar staan als ze daar behoefte aan hebben. Er is altijd hooi beschikbaar voor de paarden.

Waar bestaat de verrijkte leefomgeving uit?

Laura Knoops van Paard en Landschap heeft een ontwerp gemaakt voor aanplant van eetbare hagen en andere beplanting. Dat is niet alleen verrijkend voor de paarden, maar zorgt ook voor biodiversiteit. Daarnaast krijgt elke groep een poel en is de track glooiend aangelegd. Er zijn krabborstels, likstenen en takken of stammetjes om van te eten. 

Wat voor een bak is er?

Er komt een eb- en vloedbak van 20 bij 40 meter.

Hoe zijn de uitrijmogelijkheden?

Het Paardenwelzijnscentrum is gelegen aan het bos en aan ruiterroutes. Zo kan je bijvoorbeeld over de ruiterroutes een rondje van 8-9 km direct vanaf Het Paardenwelzijnscentrum rijden, zie ruiterenenmennen.nl.

Verderop zijn de Montferlandse bossen gelegen, waar je eindeloos kan rijden. Hemelsbreed zijn die 2,9 km verderop en over de weg ca 5 km, of nog geen 10 minuten met de trailer. 

Welke faciliteiten zijn er nog meer?

Er komen poets- en wasplaatsen met warm en koud water, ruime kasten, ruimte voor voerton en ophangen van deken, wc en eenvoudige doe-het-zelf-kantine met water, koffie en thee. Verder komt er een kleine speelweide. In de toekomst willen we een extra longeer-/grondwerkbak maken.

Wat is het wormbeleid?

Met paardenkliniek Zeddam is een plan voor ontworming gemaakt. Er wordt drie keer per jaar mestonderzoek gedaan (dat zit bij de stalprijs in). Als daar uit komt dat het nodig is, wordt ontwormd. Daarin wordt het dierenartsadvies opgevolgd. Daarnaast wordt één keer per jaar ‘blind’ ontwormd met een middel dat ook tegen lintworm en horzellarven werkt. De track en home range worden dagelijks uitgemest, de weides om de zoveel dagen. 

Kan ik mijn trailer ook bij jullie stallen?

Daar is beperkt plaats voor beschikbaar. Daarnaast kan je altijd onze trailer huren.